renaissance

Renaissance

WAT IS DE RENAISSANCE?

Renaissance betekent letterlijk:wedergeboorte. Met wedergeboorte bedoelen de mensen dat de kunst uit de oudheid werd herleeft. Deze periode begon rond 1500. Mensen begonnen over verschillende dingen anders denken. Mensen vonden het niet meer vanzelfsprekend dat je katholiek was.
Mensen leerden dat de wereld groter was dan dat ze hadden gedacht.

een kaart rond 1500

Wetenschappers en kunstenaars ontdekten kunst uit de oudheid. Zo kun je dus ook kennis opdoen.

De vitruvische mens van leonardo da vinci een
kunstenaar in de tijd van de renaissance

Voorbeelden van kunstenaars uit de renaissance:

Giorgione, Bronzino, Perugino, Verrocchio,  Antonello da Messina, Titiaan, Lucas Cranach, Botticelli, Michelangelo, Giotto, Spinello Aretino, Masaccio.

Maarten Luther door Lucas Cranach

Steden groeiden omdat de handel goed liep. Het leven op aarde werd belangrijker dan het leven na de dood. Een goed voorbeeld daarvan is:in de Renaissance dachten de carpe diem (pluk de dag) in de Middeleeuwen dachten de mensen memento mori (gedenk te sterven).

De hoofdstad van de renaissance was Florence in Italie. Daar kwamen ook de meeste ontwikkelingen in de kunst voor.

De kerk  in . Florence was de hoofdstad van de renaissance

De kerk van Santa Maria del Fiora in Florence

periode tijdvak