aflatenhandel

Aflatenhandel

We hebben een speciale pagina gemaakt voor de aflatenhandel omdat dit een belangrijke reden is voor de reformatie op gezet door Maarten Luther (zie volgende pagina)

WAT IS EEN AFLAAT?

Simpel gezegd is een aflaat een briefje van de paus waarop staat dat je zonden zijn vergeven. Je kunt het bij de paus kopen, hoe groter je misdaad hoe duurder de aflaat. Maar de kerk ging wel heel erg ver met de aflaten, er werden zelfs van te voren aflaten gekocht, zodat mensen ongestoord bijvoorbeeld mensen konden bestelen, of zelf erger, vermoorden. Je kon ook aflaten voor gestorven familieleden kopen zodat alle zonden werden vergeven en ze meer kans hadden dat ze in de hemel kwamen. In 1517 ging de monnik Tetzel door het Duitse rijk om een speciale aflaat te verkopen, de opbrengst was bedoeld om de bouw voor de Sint Pieterskerk in Rome te betalen. Er waren protesten maar daar trokken ze zich niks van aan. Daar kwam pas verandering in toen Maarten Luther zich ermee ging bemoeien.

aflaat.jpg
aflatenhandel door lucas cranach